درگذشت دکتر بهرام عکاشه در تاریخ 12 خرداد 1404 + علت فوت
درگذشت دکتر بهرام عکاشه در تاریخ ۱۲ خرداد ۱۴۰۴ به همراه علت فوت این استاد عزیز و گرانقدر را در این مطلب از نیمکت خبر برای شما همراهان همیشگی این رسانه آنلاین قرارداده ایم. با ما همراه باشید.

درگذشت دکتر بهرام عکاشه
با کمال تأسف و اندوه، خبر درگذشت دکتر بهرام عکاشه، اولین استاد زلزلهشناسی ایران، جامعه علمی کشور را در بهت و اندوهی عمیق فرو برد.
او که عمر خود را وقف شناخت بهتر زمین و رفتارهای لرزهای آن کرده بود، نه تنها بهعنوان یک استاد برجسته و پژوهشگر پرکار، بلکه بهعنوان پدر زلزلهشناسی ایران شناخته می شد.
دکتر بهرام عکاشه متولد ۱۳۱۹ در شیراز بود.

دکتر بهرام عکاشه: پدر علم زلزله شناسی ایران، منادی هشدار و آگاهی
دکتر بهرام عکاشه، یکی از برجستهترین و پیشگامترین دانشمندان در زمینه زمینشناسی و زلزلهشناسی ایران، متولد سال ۱۳۱۵ در مسجدسلیمان بود.
او که به حق لقب “پدر علم زلزلهشناسی ایران” را یدک میکشد، بیش از نیم قرن از عمر پربار خود را وقف آموزش، پژوهش و آگاهیبخشی عمومی در خصوص مخاطرات زلزله در کشور کرد.
تحصیلات و مسیر علمی دکتر بهرام عکاشه
عکاشه پس از گذراندن تحصیلات ابتدایی و متوسطه در زادگاهش مسجدسلیمان و اهواز، در خرداد سال ۱۳۳۴ با کسب رتبه اول، دیپلم ریاضی را از دبیرستان دکتر حسابی دریافت کرد.
در مهرماه همان سال، تحصیلات خود را در رشته فیزیک دانشگاه تهران آغاز کرد و در خرداد سال ۱۳۳۸ مدرک لیسانس خود را دریافت نمود.
سپس در دی ماه همان سال، به عنوان دانشجوی بورسیه تبادلی به آلمان اعزام شد و تحصیلات عالی و دکترای خود را در رشتههای فیزیک، ژئوفیزیک، زلزلهشناسی و زمینشناسی در دانشگاه فرانکفورت آلمان پی گرفت.
فعالیت های دانشگاهی و پژوهشی دکتر بهرام عکاشه
پس از اخذ دکترا، دکتر عکاشه به ایران بازگشت و در سال ۱۳۴۸ فعالیت خود را در مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران آغاز کرد.
او در سال ۱۳۶۴ به مرتبه استادی نائل آمد و سالیان متمادی ریاست بخش زلزلهشناسی در این مؤسسه را بر عهده داشت.
پس از سی سال فعالیت و تدریس در دانشگاه تهران، بازنشسته شد، اما فعالیتهای علمی و آموزشی او متوقف نشد.
او همچنین به مدت ۱۴ سال ریاست گروه ژئوفیزیک و ریاست دانشکده علوم پایه دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال را بر عهده داشت.
دکتر عکاشه صاحب یک جلد کتاب تألیفی، بیش از ۱۰۰ مقاله علمی داخلی و ۳۵ مقاله بینالمللی در زمینه زلزلهشناسی و ژئوفیزیک بود. از مهمترین فعالیتهای علمی و پژوهشی او میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- طراحی و راهاندازی چندین پایگاه زلزلهنگاری در کشور.
- انجام مطالعات طیف طراحی ساختگاه رآکتور تحقیقاتی تهران.
- تحلیل و ارزیابی مقاومت سازهای رآکتور سازمان انرژی اتمی ایران در برابر زلزله.
- مشارکت در پروژههای ملی ژئوتکنیکی و لرزهای در سطح کشور.

هشدارهای صریح و آگاهی بخشی عمومی دکتر بهرام عکاشه
یکی از مهمترین وجوه فعالیت دکتر عکاشه، هشدارهای صریح و مستمر او درباره خطر وقوع زلزلههای بزرگ، به ویژه در تهران، بود.
او بارها نسبت به آسیبپذیری پایتخت در برابر زلزلههای احتمالی هشدار داد و از طرفداران جدی تغییر محل پایتخت به منظور به حداقل رساندن تلفات و خسارات ناشی از این پدیده بود.
او معتقد بود که آموزش زلزلهشناسی در ایران بسیار ضعیف است و باور غلط “خداخواسته بودن” بلایای طبیعی را سمی برای آگاهی عمومی میدانست و همواره بر اهمیت علم و فناوری برای کاهش خطرات زلزله تأکید میکرد.
زندگی شخصی و درگذشت دکتر بهرام عکاشه
دکتر بهرام عکاشه با خانم شهناز سلطانیان ازدواج کرده بود.
اطلاعات عمومی زیادی از زندگی شخصی او در دسترس نیست، اما وی همواره با تمرکز بر روی کار علمی و پژوهشی خود، نقش مهمی در آگاهیبخشی جامعه ایفا کرد.
درگذشت دکتر بهرام عکاشه
متأسفانه، دکتر بهرام عکاشه، پدر علم زلزلهشناسی ایران، در تاریخ ۱۲ خرداد ۱۴۰۴ (۲ ژوئن ۲۰۲۵) در سن ۸۹ سالگی دار فانی را وداع گفت.
درگذشت او ضایعهای بزرگ برای جامعه علمی ایران و به خصوص حوزه زلزلهشناسی بود، اما میراث علمی، پژوهشی و آگاهیبخش او همواره باقی خواهد ماند و یادش به عنوان منادی ایمنی در برابر زلزله، گرامی داشته خواهد شد.
گردآوری : نیمکت خبر