جزئیات روز پدر و روز مرد ایران باستان و تقویم آریایی ها
جزئیات روز پدر و روز مرد ایران باستان و تقویم آریایی ها در ایران باستان و در گذشته های دور تنها روز بزرگداشت مادران و بانوان جشن گرفته می شده است که برابر با جشن اسپندگان بوده است اما در فرهنگ ایرانی تاریخ مشخصی برای روز پدر نبوده است و چند تاریخ را برای بزرگداشت و قدردانی از پدر در نظر گرفته اند.
اگر می خواهید بدانید روز پدر در ایران باستان چه روزی بوده است.

جشن بهمنگان و روز پدر ایرانیان باستان
گروهی از زرتشتیان به انگیزه اثر وهومن(= نیک اندیشی) در شیوه رفتار مردان، روز «جشن بهمن گان» را روز پدر می دانند.
جشن بهمنگان در روز دوم بهمن ماه و به مناسبت همنام شدن روز و ماه برگزار می گردید.
ایرانیان، دهمین ماه سال و دومین روز از هر ماه را به نام وهومن نامگذاری کرده اند و آن را جشن می گیرند.
بهمن از واژه اوستایی وهومن Vohumana گرفته شده که به معنای «اندیشه نیک»، «منش نیک» و «خرد سپندینه» است.
وهومن یکی از امشاسپندان نزدیک به درگاه اهورامزدا می باشد.
در جشن بهمنگان یا بهمنجه زرتشتیان از کشتار حیوانات سودمند و خوردن گوشت آنان خودداری می کردند و برخی زرتشتیان، پرهیز از خوردن و کشتار را در تمام روزهای بهمن ادامه می دهند.
همچنین این روز (جشن بهمن گان) متعلق به مردان اندیشه ور و درستکار است و در نزد زرتشتیان به عنوان روز پدر نامیده می شود. در این روز زنان و فرزندان به همسر و پدران خود هدیه داده و از آنان سپاسگزاری می کنند.

روز مرد زرتشتیان و جشن شهریورگان
انجمن موبدان تهران، به علت اینکه گروهی جشن بهمن گان را روز جانوران اهلی می دانند، تصمیم گرفت تا روز پدر را به جشن شهریورگان منتقل کند. جشن شهریورگان به این دلیل به عنوان روز پدر انتخاب شده است که به معنای شهریاری بر اراده و نفس است پس امروزه زرتشتیان جشن شهریورگان را روز پدر می دانند.
شهریورگان از جشن های آتش و از جملهٔ جشنهای دوازدگانهٔ سال ایران باستان بوده است .
روز چهارم از هر ماه به نام شهریور می باشد و چهارم ماه شهریور جشن شهریورگان می باشد.
میان امشاسپندان یا ملائک و ایزدان شش گانه از لحاظ مرتبت و مقام بعد از بهمن قرار گرفته و دومین است.

بر اساس گفته های موبد کورش نیکنام درباره جشن روز پدر:
برخی افراد زادروز اشوزرتشت در ششم فروردین را به عنوان روز پدر به انگیزه پاسداری از بینش پدر تاریخ یکتاپرستی مردم جهان، آیین راستی و خردورزی را به همگان پیشنهاد کرده اند. این روز “هوذرو” نام دارد و هفتاد و دو رویداد تاریخی و نیک در این روز جشن گرفته می شودکه یکی از آنها جا دارد بزرگداشت پدران باشد.
روز مرد ایرانی چه تاریخی است
روز مرد در ایران با توجه به تقویم رسمی کشور، همزمان با ولادت حضرت علی (ع)، امام اول شیعیان و نمونهای از الگوی مردانگی و پدری، گرامی داشته میشود.
این روز معمولاً در ۱۳ رجب قمری قرار دارد و تاریخ دقیق آن در تقویم شمسی هر سال تغییر میکند. برای سال جاری یا آینده، میتوانید تاریخ ۱۳ رجب را به تقویم شمسی تبدیل کنید یا از تقویم رسمی استفاده کنید.
در ایران باستان، روز مرد بهطور مستقیم مشخص نشده است، اما برخی مناسبتها و جشنهای مرتبط با مفاهیم مردانگی، پهلوانی و نقش مردان در جامعه وجود داشتهاند.
یکی از این موارد جشن مهرگان است، که به افتخار ایزد مهر (میترا) برگزار میشد و نماد عدالت، پیمانداری و مردانگی بود.
گردآوری: نیمکت خبر