رپورتاژ

تعیین قیمت خودرو به چه عواملی بستگی دارد؟

  • تعیین قیمت خودرو به چه عواملی بستگی دارد؟
    تعیین قیمت خودرو به چه عواملی بستگی دارد؟

    تعیین قیمت خودروی کارکرده به عوامل متعددی وابسته است؛ از قیمت مدل صفر آن گرفته تا میزان تصادف‌هایی که ماشین تا به حال داشته و در کارنامه آن ثبت شده. مواردی مانند ویژگی‌های فنی بدنه و آپشن‌های خودرو هم در تعیین عدد و رقم نهایی آن به قدر کافی تاثیر دارند. با آموزش تشخیص رنگ خودرو هم می‌توان بدون نیاز به هزینه‌ای اضافی برای ارزیابی قیمت کلی، قدمی بزرگ بردارید. در متن زیر، کاربردی‌ترین نکات تعیین‌کننده قیمت ماشین بررسی شده است.

    ۱- قیمت پایه خودرو مبنی‌بر سه رکن محاسبه می‌شود

    اینکه شروع قیمت‌ها از چقدر باشد، در تعیین هزینه پرداختی نهایی خودرو تاثیر زیادی دارد. برای مثال، وقتی قیمت پراید کارکرده و معمولی در بازار فعلی، حدود ۱۵۰ میلیون تومان باشد، به‌ندرت می‌توان پرایدی را با مبلغ ۱۳۰ میلیون تومان یا کمتر خریداری کرد. اگر هم خودرویی با قیمت کمتر در بازار معامله شود، نشان می‌دهد که احتمالا ایرادی نسبتا بزرگ داشته است. سال ساخت، استحکام بدنه و کابین و جزئیات فنی از جمله مواردی هستند که در تعیین قیمت پایه خودرو تاثیرگذارند. اگر یکی از این موارد، ارزیابی خوبی نداشته باشد، هزینه نهایی از قیمت پایه کمتر است.

    با مطالعه آموزش دیتیلینگ خودرو هم متوجه خواهید شد که این پارامتر می‌تواند به‌طور بالقوه بر قیمت فروش مجدد آن تاثیر مثبت بگذارد، به‌خصوص اگر منظم و با استفاده از مواد و روش‌های باکیفیت بالا، این دیتیلینگ انجام شود.

    همچنین براساس تجربه‌های بدست آمده از خرید مشتریان در طی این سال‌ها، سه رکن اساسی وجود دارد که قیمت پایه با توجه به آن به دست می‌آید. این سه رکن اصلی عبارتند از:

    • قیمت خودروی صفر
    • رقم معاملات خودرو در بازار
    • قیمت خودروهای هم‌رده در بازار

    ۲- قیمت خودروی صفر

    از زمانی که مدل‌های جدید خودروهای وارداتی به‌ندرت در کشور عرضه می‌شوند، این پارامتر سهم زیادی در تعیین قیمت ماشین به‌خصوص بازار خودروهای داخلی دارد. بسیاری از خریداران خودروهای کارکرده می‌دانند که رصد قیمت‌ها را باید حدود ۱۲ ماه قبل‌تر از موعد خریدشان انجام دهند.

    با مشخص شدن هزینه خریداری یک خودروی صفر و تازه ساخته شده، قیمت پایه آن بدست می‌آید. بعد از آن می‌توان به سراغ ارزیابی قیمت مدل‌های کارکرده یا دست دوم رفت تا ارزیابی واقعی داشت.

    ۳- این خودرو در بازار فعلی چقدر معامله می‌شود؟

    آن چیزی که در تعیین قیمت خودرو در هر شرایطی تاثیر دارد، وضعیت فعلی بازار براساس مبالغ رد و بدل شده بین خریدار و فروشنده است. قیمت معامله شده خودروها آنقدر متغیر است که می‌توان لقب نبض بازار را به آن‌ها داد. به همین دلیل، یک هفته تا یک روز قبل از معامله و خرید خودروی مورد نظر باید به این موضوع مهم در وضعیت فعلی بازار توجه داشته باشید. بعد از وارسی کردن قیمت‌ها، به احتمال خیلی زیادی بتوانید به قیمتی نسبتا دقیق برسید.

    ۴- قیمت خودروهای هم‌رده در بازار چقدر اعلام شده است؟

    با ساخته شدن مدل‌های جدید و عرضه‌های متعدد از دو گروه بزرگ تولید خودرو در ایران، خیلی پیش می‌آید که مدل خودرویی مدنظر است، معاملات زیادی نداشته باشد. در این صورت با رصد کردن قیمت خودروی هم‌رده می‌توان به رنج قیمت فروش آن رسید و تناسب با میزان تقاضا را بدست آورد. برای درک دقیق‌تر این موضوع به مسئله زیر توجه کنید:

    خودروی MVM 315 از آن دسته ماشین‌هایی است که معامله کمی در بازار دارد. حال، کسی که بخواهد آن را خریداری کند، باید به سراغ ماشین هم‌رده آن یعنی پژو ۲۰۶ تیپ ۲ برود؛ چون هر دوی آن‌ها در یک حد و اندازه هستند و ارزش آن در بازار، تا ۹۰ درصد شبیه به یکدیگر است. وقتی به قیمت‌های پژو ۲۰۶ تیپ دو در یک ماه گذشته برسید، ارزش متناسب با آن MVM 315 هم در بازار به دست می‌آید.

    ۵- خودروی موردنظر، خوش‌فروش است یا نه؟

    داغ بودن بازار برای تقاضای خرید یک خودرو نشان می‌دهد که آن خودرو، خوش‌فروش است و سهم زیادی از میزان تقاضاها مربوط به آن است. برای تشخیص اینکه یک خودروی ایرانی خوش فروش است یا نه، لازم است به چند منبع مختلف مراجعه و استناد کنید:

    • آمار فروش

    ۱- گزارشات رسمی: سازمان‌های دولتی مانند وزارت صنعت، معدن و تجارت و همچنین انجمن‌های خودروسازان ایران به طور مرتب آمار تولید و فروش خودروهای مختلف را منتشر می‌کنند. این آمار می‌تواند به شما نشان دهد که کدام خودروها در بازه‌های زمانی مختلف (ماهانه، فصلی، سالانه) بیشترین میزان فروش را به خود اختصاص داده‌اند.

    ۲- سایت‌های خبری و تحلیلی: بسیاری از سایت‌های خبری و تحلیلی معتبر به‌طور منظم به بررسی بازار خودرو در ایران می‌پردازند و گزارش‌هایی تخصصی از پرفروش‌ترین خودروها ارائه می‌دهند.

    ۳- سایت‌های تخصصی معرفی خودرو: سایت‌های تخصصی خودرو نیز می‌توانند منبعی خوب برای اطلاعات مربوط به پرفروش‌ترین خودروهای ایرانی باشند. این سایت‌ها معمولا به بررسی و مقایسه ماشین‌های مختلف می‌پردازند و نظرات کارشناسان و خریداران را نیز ارائه می دهند.

    • نتایج نظرسنجی‌های آنلاین

    بسیاری از سایت‌ها و سازمان‌ها به‌طور مرتب نظرسنجی‌هایی را در مورد عادت خرید و اولویت‌های مصرف کنندگان انجام می‌دهند. نتایج حاصل از این نظرسنجی‌ها می‌تواند به افراد نشان دهد که کدام خودروها در بین مردم از محبوبیت بیشتری برخوردار هستند و احتمالا قیمتی بالاتر دارند.

    ۶- خودرو چقدر کار کرده است؟

    هر چقدر که کیلومتر شمار خودرو، عددی بیشتر را نشان دهد، ارزش فعلی ماشین کمتر محاسبه می‌شود؛ چرا که میزان کارکرد خودرو براساس کیلومتر شمار محاسبه می‌شود و هر قدر بیشتر باشد، قیمت آن در مقایسه با خودروهای هم‌رده و کم‌کارکرد، ارزان‌تر است.

    به طور معمول، یک خودروی معمولی و کارکرده بازار، در حدود ۲۰ الی ۲۵ هزار کیلومتر برای ۱۲ ماه، مسافت طی کرده است. این فاکتور برای خودروهای گران‌قیمت، حدودا ۵ الی ۱۰ هزار کیلومتر است. بر همین اساس، بسیاری از فروشندگان ماشین‌هایی مانند BMW و بنز برای فروش با قیمت بالاتر، زودتر آن‌ها را روانه بازار می‌کنند. این درحالی است که خودروهای معمولی با کارکرد بیشتر از ۱۰۰ هزار کیلومتر، خیلی تغییر محسوسی در قیمت نهایی‌شان ندارند، اما خریدار برای دستیابی به ماشین باکیفیت‌تر باید به‌دنبال کارکردی کمتر از این باشد.

    ۷- مدل خودرو مربوط به چه سالی است؟

    اینکه خودروی تولید شده در چه سالی تولید شده باشد، ارتباط مستقیمی با استحکام بالای بدنه دارد؛ چون با گذر هر سال، مستحکم بودن بدنه بین ۵ الی ۱۰ درصد افت پیدا می‌کند. این مقدار بسته به نوع و مدل ماشین متفاوت است. ممکن است برای خودروهای ایرانی که در هر ۱۲ ماه سال استفاده می‌شوند، بیشتر از ۱۰ درصد باشد.

    این نکته را حتما به یاد داشته باشید، ماشین‌هایی که دیگر در خط تولید کارگاه‌ها تولید نمی‌شوند، به مقدار کمتری تاثیر دارد.

    ۸. ماشین سالم است و تصادف سنگینی نداشته؟

    اگر ماشینی در طی استفاده، تصادف سنگینی نداشته باشد، در نگاه اول قیمت آن متناسب با قیمت خودروهای پایه است. در صورتی که تصادف سنگینی برای آن ثبت شده باشد، این هزینه نهایی به کمتر از ۵۰ درصد ارزش فعلی می‌رسد. ماشین‌هایی که در کارنامه‌ عملکردشان، مواردی زیر را داشته باشند، دست کم ۵۰ درصد قیمت آن‌ها افت پیدا کرده است:

    • جوشکاری
    • ترک خوردگی
    • ضربه خوردگی و غرشدگی

    اگر شاخص‌های فنی خودرو دارای چنین نشانه‌هایی باشد، میزان افت قیمت آن‌ها بین ۵ تا ۱۰ درصد ارزیابی می‌شود. با افزایش تعداد بخش‌های آسیب دیده، افت قیمت آن روندی صعودی خواهد داشت. علاوه‌بر افت قیمت، کارایی آن نیز به مراتب کمتر است و خریدار باید هزینه‌ای نسبتا زیاد صرف آن کند تا کارکرد معمولی خودش را داشته باشد.

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۲ رای

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    دکمه بازگشت به بالا